sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Karjalanpiiraita ja porkkanalaatikkoa

Suhtaudun mummini (isänäitini) ruokiin kaksijakoisen epäileväisesti. Toisaalta ovat kauhutarinat homeisesta jauhelihasta tehdyistä lihapullista (mummi pyyhkäisi veitsellä jauhelihan homepäälyksen roskakoriin ja selitti tyytyväisenä että kyllä sitä voi nyt käyttää). Ja toisaalta mummi tekee parhaimpia karjalanpiirakoita ja on jakanut minullekin ihanan porkkanalaatikkonsa ohjeen.

Karjalasta kun on, mummi pitää karjalanpiirakoita ja muita sikäläisiä tekeleitä, kuten sultsinoita, suuressa arvossa. Neljä sisarusta opettelivat kunnia-asianaan tekemään piirakoita, sehän oli suorastaan velvollisuus. En tiedä montako sataa tuhatta piirakkaa mummini on elämässään leiponut, mutta isä kertoo, että aina kun rahasta oli tiukkaa, mummi leipoi parisen sataa piirakkaa ja myi ne. Maanantai-iltana olin mummolassa serkkujeni kanssa rypyttämässä piirakoita, niitä tuli noin sataneljäkymmentä. Tänään mummi soitti ja totesi tehneensä ohimennen seitsemänkymmentäviisi lisää. Meillä oli hauskaa maanantaina, jokaisella on rypyttämisessä aivan oma käsialansa, josta mummin tietenkin salamannopea ja täydellisen siisti. Yksi teki pitkiä banaaninmuotoisia piirakoita syvillä uurteilla, minä tein munan muotoisia symmetrisillä uurteilla ja pienin serkkuni teki hyvin omanlaisiaan suloisia.





Porkkanalaatikko on rakkain jouluruokani. Mummin porkkanalaatikossa porkkanoita ei keitetä ja soseuteta limaiseksi mössöksi, vaan ajetaan raakana tehosekottimella pieneksi rouheeksi. Siihen lisätään keitettyä täysjyväriisiä, kermaa, muutama (luomu)kananmuna, suolaa, ehkä vähän pippuria ja tärkein - kardemummaa! Uunissa porkkana pehmenee makoisaksi, muttei silti lötköksi. Lohturuokaa, jota minun pitäisi tehdä useammin.

Mummin porkkanalaatikko
1 1/2 dl riisiä (itse olen käyttänyt uncle ben'sin täysjyväriisiä)
2 dl vettä
4-5 porkkanaa
1-2 luomumunaa
n. 3 dl luomukermaa
2 tl suolaa
hyppysellinen kardemummaa

Keitä riisit puolikypsiksi (vesi on haihtunut pois). Pese ja kuori porkkanat ja aja monitoimikoneella karkeaksi pieneksi rouheeksi. Voit myös raastaa. Sekoita muna, kardemumma ja suola kermaan. Yhdistä kaikki aineet ja tarkista maku. Koostumuksen pitäisi olla kostean ja mehevän ryhdikäs, ei vetinen. Voitele vuoka ja kaada seos siihen. Laatikkoa paistetaan 200 asteessa tunnin verran, riippuen hieman vuokien koosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti