sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Piparkakkuja ja pikkuleipää

Hyvää joulunaikaa!
Näihin aikoihin on hyvä leikkiä täti Ruskeaa ja paistaa piparkakkuja ja pikkuleipää aamuviiteen asti. En ole pipareiden suurin ystävä (elleivät ne ole aivan ohuenohuita Tannisen pipareita, jotka voin kastaa maitoon keitettyyn chai latteen), mutta kun löysin Hakaniemen Ekolosta pieniä sokeroituja inkiväärikuutioita, ajattelin että nyt laitetaan se inkivääri siihen gingerbreadiin. Ja päätin samalla kokeilla erästä herkulliselta vaikuttavaa earl grey shortbread -reseptiä.

Mantelipiparkakut
Tein Vegaaniliiton esitteen mukaan ranskalaisten mantelipiparkakkujen taikinan. Mausteiden kohdalla viis veisasin ohjeesta, hulautin ylenmitoin inkivääriä ja jauhettua vaniljaa, hyvin kanelia ja kardemummaa ja aivan hippusen neilikkaa. Sokeriksi intiaanisokeria ja siirapiksi täysruokosokerisiirappia.
Jaoin vaalean taikinan kahtia ja hulautin ainakin desin verran pieniä inkiväärikuutioita toiseen puoleen. Sitten annoin taikinan levätä jääkaapissa kahdeksisen tuntia.

Osan inkiväärittömistä pipareista kuorrutin Green&Black'sin Chili spice -suklaalla. Loput saivat tomusokerikuorrutteen ja nonparelleja.

Earl Grey -tee & sitruunapikkuleivät
Tämä resepti käveli vastaani keväällä ja on houkuttanut minua siitä lähtien. Ostin Hakaniemen hallista reseptiä varten tuoretta earl grey -teetä. Huumaava tuoksu! Lisäsin ohjeeseen yhden sitruunan raastetun kuoren.

Tässä käyttämäni raaka-aineet litramitoissa:

5-6 dl vehnäjauhoja
2 rkl Earl grey -lehtiteetä (jauhoin hienoksi morttelissa)
1 tl jauhettua vaniljaa
Hyppysellinen suolaa
n 2 dl tomusokeria
200g laktoositonta voita


1 kommentti: